Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   În Moldova vor rodi altfel…

În Moldova vor rodi altfel cireşele

Fermierii şi companiile agricole din Republica Moldova vor putea beneficia, în perioada 9-20 aprilie curent, de consultanţă gratuită în aspecte de producere şi post recoltare a cireşelor. Asistenţa va fi acordată de experţi de înaltă calificare din SUA, în cadrul Programului USAID „De la Fermier la Fermier”, implementat în ţara noastră de compania CNFA.

Lynn şi Marlene Long, sunt agenţi de extensiune horticolă cu specializare în producerea şi, respectiv, recoltarea şi operaţiunile post recoltare a cireşelor. Pe durata aflării în ţara noastră, experţii americani vor organiza seminare în mai multe regiuni ale ţării şi vor acorda asistenţă individuală la solicitarea fermierilor.

Producătorii de cireşe şi fermierii care intenţionează să iniţieze activităţi în domeniu pot solicita, până la începutul lunii aprilie, înscrierea pentru participare la seminare sau acordarea de asistenţă individuală.

Potrivit studiilor specializate, producerea cireşelor este una din cele mai rentabile activităţi agricole, iar cererea pentru aceste produse este mare. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, suprafaţa totală a livezilor de cireş din Moldova este de peste 2,6 mii de hectare, din care 2 mii ha sunt pe rod, iar recolta medie la hectar este de 3,2 tone.

Programul FTF oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Asistenţa FTF se concentrează pe producerea şi prelucrarea fructelor, legumelor şi a laptelui. Pe lângă întreprinderile gazdă, în timpul aflării în Moldova, experţii americani acordă consultanţă gratuită şi altor fermieri care solicită asistenţă.

Sursa: De la fermier la fermier